Som alla musikintresserade vet finns det bara en kung av pop och det är således även artisten som är upphovsmannen till tidernas mest sålda skiva, än så länge. Det handlar så klart om Michael Jackson och albumet Thriller.

Albumet, som sålde i över 110 miljoner exemplar, krossar motståndet från de övriga tävlande ner till sandkornsnivå. Pink Floyd, vars The Dark sida of the moon, som har sålt i smått imponerande 50 miljoner exemplar får snällt nöja sig med en andra plats, men det är ingen dålig sådan. Differensen i antalet sålda exemplar de båda artisterna emellan talar sitt eget språk när det gäller det musikaliska underbarnet Jacksons storhet. Titelspåret, Thriller, och Beat It spelades oavbrutet på musikälskare skivspelare världen över. Ovan nämnda album är dock inte de enda som stått sig, det finns fler poplåtar som fortfarande håller måttet och känns aktuella.

Popklassiker

Det är inte bara Michael Jackson som har gjort stora avtryck i popmusiken. Hans arv består av en samling klassiska album, det råder det inga som helst tvivel om, men har toppar, kanske något förvånande, inte listan över tidernas bäst säljande artister. I toppen på den listan återfinns det gränsöverskridande Liverpoolbandet The Beatles som sålt över 280 miljoner exemplar. En summa som dessutom är bekräftad. Detta brittiska popfenomen erövrade musikvärlden med oförglömliga klassiker som Hey Jude, Let it Be, Twist and shour och Yellow Submarine. Låtar som den yngre generationen fortfarande upptäcker och tar till sitt hjärta.
På samma lista hittar vi även artister som Elvis Presley, Led Zeppelin och Madonna, samtliga med imponerande totalsummor av sålda album. Även här finns de röda tråd av tidlöshet som löper genom samtliga verk av dessa klassiska band och artister. Musiken står sig årtionde efter årtionde och bidrar till mycket inspiration för de musiker som är precis i början av sin karriär eller som helt enkelt bara brinner för musik.

Det kan vara värt att notera att anledningen till att det inte finns fler nutida artister bland de som sålt flest exemplar, beror på regelverket för hur uppgiven skivförsäljning tillämpas. Det finns nämligen två olika upplägg, uppgiven skivförsäljning och bekräftad skivförsäljning. För de nutida artisterna gäller att minst 75% av skivförsäljningen är stödd, något som är betydligt högre än vad skivindustrin krävde tidigare.

Giganter som formade musikvärlden

The Beatles blev med sin unga rebelliska framtoning och kaxiga musik en självklar favorit hos den yngre publiken. Samtidigt fördes en het debatt i hos den äldre och konservativa delen av befolkningen angående bandet skadliga påverkan på ungdomar när det gällde klädsel, politiska åsikter och långhåriga frisyrer. Hur det gick vet alla som kan sin musikhistoria. Beatles slog igenom med dunder och brak och framgångarna lät inte vänta på sig. När bandet splittrades hade det inte bara format en musikepok de hade även influerat det samtida modet och en hel generation ungdomar. Nästa som påverkade musikälskarna i samma utsträckning som The Beatles var Michael Jackson. Han revolutionerade musikindustrin och påverkade inte minst synsättet på dans och scenografi.