Få band har varit så framgångsrika som The Beatles. Gruppen, som fick sitt stora genombrott på 1960-talet, revolutionerade hela världen med sin musik och influerar musiker än i dag. Musikhistoriker talar inte helt sällan om tiden före och efter The Beatles.

Hysteriska fans och förskräckta föräldrar som såg sina söner ta efter sina idolers långhåriga frisyrer blev vardag för killarna från Liverpool. The Beatles påverkade ungdomar och precis som under tidigare samhällspåverkan förfasades de mest konservativa över förändringen och vart den skulle leda. The Beatles stod i många konservatismers ögon för total dekadens och synd.

De första åren

Beatles historia börjar i Liverpool när John Lennon, som spelat gitarr sedan barnsben, möter Paul McCartney i slutet av 1950-talet. John Lennon övertalar Paul McCartney att gå med i hans band The Quarrymen. Tillsammans med gitarristen George Harrison, som är kompis med McCartney, basisten Stu Sutcliffe och trummisen Tommy Moore börjar Lennon och McCartney spela ihop sig till ett band. Efter några namnbyten enas medlemmarna om namnet The Beetles (skalbaggarna), som är inspirerat av Buddy Hollys kompgrupp som gick under namnet The Crickets (gräshopporna). För att visa att man spelar beat-musik byter bandet helt enkelt ut ett e mot ett a och ett av världens mest kända band har fått sitt namn, The Beatles.

Tommy Moore hoppar av som trummis och ersätts av Pete Best. 1960 flyttar bandet till Hamburg och spelar på en liten klubb. Det kommer i princip ingen publik alls till de första spelningarna men sakta men säkert får invånarna, inte minst de kvinnliga, i den tyska staden upp ögonen för bandet och deras musik. I det här läget väljer Stu Sutcliffe att lämna bandet och Paul McCartney tar över basen istället. Medlemmarna väljer också att fortsätta som kvartett istället för att ta in en ersättare för Sutcliffe.

Genombrottet och upplösningen

1961 träffar The Beatles sin blivande manager Brian Epstein som skriver kontrakt med gruppen. I samma veva byts trummisen Pete Best ut mot Ringo Star och The Beatles slutliga besättning är klar, den stod sig under bandets hela karriär.
1962 spelar gruppen in sin debutsingel på klassiska Abbey Road Studios. Singeln är Love Me Do och som bäst nådde den en 17:e plats på Englands Top 20-lista. En placering som inte alls var dålig med tanke på att bandet bara ett drygt år tidigare kämpat med spelningar på nedgångna och tvivelaktiga klubbar. Desto bättre går det för albumet Please Me som tar sig ända upp till toppen på Top 20-listan. John Lennons och Paul McCartneys dröm har gått i uppfyllelse. Resten är historia. The Beatles blir allt mer populära och deras musik sprids över hela världen. 1964 blir bandet historiskt när singeln Can’t Buy Me Love går upp som försäljningsetta i USA och England samtidigt. Det produceras en långfilm om bandet och ett år senare skriver Paul McCartney låten Yesterday, som är en av de mest spelade låtarna genom tiderna. Framgångarna fortsätter i rasande fart men splittringarna inom bandet finns där. I april 1970 går John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Star skilda vägar för att satsa på solokarriärer.