Rock anses som en av de bästa musik- och populära extrema i sin samtid, och så även i Sverige. Rockmusiken härstammar från musikgenren blues i Amerika i början av 1900-talet. Rockmusiken utvecklades sedan med tiden och på 40-talet benämndes det ofta under begreppet Rock´n´roll. Under 50-talet utvecklades sedan rockmusiken till flera olika stilar, och rocken blev då starkt influerat av den tidens countrymusik och blues. Senare under 60-talet utvecklades rockmusiken till en mer hårdare stil och fortsatte sedan i denna stil de kommande åren. Under 80-talet fortsatte även då förgreningen av rockmusiken, och många nya band klassades nu i stället som hårdrock.

Några år senare kom även en mycket hårdare variant av rock som kallade death metal. I stället för att sjunga kunde musikerna nu i stället använda sig av skrik, eller growl som det också kallas i musikbranschen. Under dessa 100 år gjordes en stor utveckling och förgrening inom rockmusiken, och gör att vi idag i Sverige har flera olika sorters rockmusik.

Rockmusikens uppbyggnad

Det finns flera olika typer av rockmusik, exempelvis rock´n´roll, hårdrock, bluesrock, punk, garagerock och indierock. Men de har alla gemensamt att de är uppbyggda på ett liknande sätt. Vanligtvis har rocken centrerats av en rockgrupp där musikerna spelar elgitarr, elbas och trummor. Trummor är en stor del i rockmusiken, och är en sak som ofta utmärker rockmusiken från andra genrer. Utöver dessa instrument kan även andra instrument förekomma, som exempelvis trumpeten. Sångaren i rockband är ofta en solosångare, och bakgrundssångarna som även spelar de andra instrumenten agerar som en typ av kör.

Rockmusikens uppbyggnad
Rockmusikens uppbyggnad

Rockmusiken är känd för sina spelningar och det är en stor och viktig del av rockmusikens genre. För den som är nyfiken på att ta del av rock framträdanden på plats kan även besöka Swedish Rock. Swedish Rock är en festival som äger rum varje år där populära svenska som väl internationella rockband visar upp sin musik. Festivalen är en stor sammankomst för såväl inbitna rockfans som andra musikintresserade som vill se det senaste inom svensk och internationell rock.

Svenska rockgrupper

Sverige har och har haft många stora talanger inom musikbranschen, och inte minst inom rockmusiken. Rock är en bred genre som innefattar många olika stilar, och det finns därför något för alla smaker. Det finns ett flertal svenska rockband som än idag är aktiva och som har lyckats att slå sig in både hos svenska och internationella musikälskare runt om i världen. Några kända svenska rockband genom tiderna som är The Sounds, Kent, The Hives, Mando Diao och The Poodles.

Men än idag fortsätter Sverige att producera framgångsrika rockband, både i Sverige och internationellt. Även om mycket av Sveriges musik idag är mer av genren pop, så är det mycket av dagens musik som vi hör som är influerat av den svenska rockmusiken. Vi har därför den svenska rockmusiken mycket att tacka för, och ser spänt fram emot vad framtiden inom rockmusiken har att erbjuda. Det var kort om rock grupper och då främst svenska.