Rockmusik är den genre som består av populärmusik med ursprung i rock ´n rollen som föddes i USA under 1950-talet. Utifrån rocken utvecklades flera andra musikstilar, särskilt i Storbritannien och USA.

Rockmusiken har sina rötter i 1940- och 50-talets rock ‘n roll och är starkt influerad av blues, countrymusik och R’n’B, men här finns också inslag från elektrisk blues, folkmusik, klassisk musik och jazz. Man skulle kunna säga att rockmusiken har lånat det bästa från varje musikstil och skapat en egen genre av det.

Musikens kännetecken

Rent musikaliskt har rocken baserats och centrerats runt elgitarr som stöttas upp av elbas och trummor. En typisk rocklåt går i 4/4 takt och är uppbyggd med vers och refräng. Allt eftersom genren har utvecklats har den också blivit mycket varierande. Precis som i popmusiken kan texterna baseras på kärlek och romantik men det är inte ovanligt med budskap som har social eller politisk inriktning i texterna. Om man jämför vidare med popmusiken anser vissa att rockmusiken har en högre betoning äkthet, det vill säga har en högre genuinitet gällande musikalitet och liveuppträdande. Rockmusiken har också tenderat att domineras av vita män som utövar musiken och, lite trist eftersom det finns många kvinnliga musiker som är outstanding, därför har manliga musiker ansetts vara snudd på allenarådande när det kommer till att utforma teman inom rocken.

Genrens guldålder

I slutet av 1960-talet nådde rockmusikens sin verkliga guldålder i och med att det utvecklades flera distinkta subgenrer till rocken. Hit räknas även musikhybrider som bluesrock, countryrock, folkrock, jazzrock och raggarrock. Flera av dessa hybrider har i sin tur bidragit till nya genrer som till exempel psykedelisk rock och progressiv rock. Alla subgenrer har sin unika karaktär, till exempel den progressiva rockens utvidgade konstnärliga inslag och glamrockens fokus på visuella shower.

Under andra hälften av 1970-talet dominerade punkrocken med sin ofta överdrivna och energiska musikform vars texter präglas av politiska och sociala revolter. Musiken blev många ungdomars sätt att ge uttryck för känslor och fokusera på orättvisor i världen. Under 1980-talet utvecklades punkrocken till subgenrer som new wave, post-punk och alternativ rock. Just den alternativa rocken blev den genrer som skulle komma att dominera musiken för att ett årtionde senare trängas tillbaka av grunge, indierock och brittpop. Det har gjorts många försök att återuppväcka den ursprungliga rockmusiken, dessa försök inkluderar bland annat garagerock, post-punk och syntpop.
Rockmusiken har alltså både förkroppsligat och tjänat som en drivkraft i både inom kulturen och inom de sociala rörelserna. Detta har i sin tur utvecklats till olika subkulturer, till exempel mods i Storbritannien och hippie-kulturen som spreds från San Francisco, USA och vidare ut i världen på 1960-talet. Inte minst folktraditionen av protestsång växte sig stor och spreds under hippie-kulturens guldår. Det har gjort att rockmusik och dess subgenrer ofta förknippas med politiska protester och social aktivism för att få till förändringar gällande kön, ras och droganvändning. Rockmusiken har även setts som ett sätt för ungdomar att protestera mot vuxnas materialism och konsumism.