De är kända som ett av världens mest energifulla liveband med mer eller mindre obskyra framträdanden och scenkostymer, eller kanske snarare bristen på det senare. Bandets långa karriär har kantats av droger och dödsfall kombinerat med mer än 80 miljoner sålda skivor. Red Hot Chili Peppers är ett helt klart ett band utöver det vanliga.

Genombrottet och de första åren

Bandet bildades 1983 i Los Angeles och har utvecklat ett helt unikt sound som är en blandning av funk, psykedelisk rock och rock. Originalmedlemmarna var Anthony Kiedis (sång), Michael “Flea” Balzary (bas), Hillel Slovak (gitarr) och Jack Irons (trummor). Red Hot Chili Peppers släppte sitt debutalbum, som bar bandets namn, 1984 och följde upp det med ytterligare två album Freaky Styley, 1985, och The Uplift Moto Party Plan, 1987. Under turnéerna som följde efter Freaky Styley och The Uplift Moto Party Plan, kämpade både Anthony Kiedis och Hillel Slovak med tunga drogmissbruk. De dök inte alltid upp på repetitionerna och när de väl gjorde det var de drogpåverkade. Kiedis sparkades under en period från bandet med kravet att han skulle lägga in sig för drogrehabilitering. Sångaren kom tillbaka drogfri men bestämde sig för att fira framgångarna med The Uplift Moto Party Plan med lite droger och föll tillbaka i missbruket. 1988 drabbades bandet av en tragedi då gitarristen Hillel Slovak dog av en överdos. Slovaks dödsfall tog trummisen Jack Irons, som kämpade mot depression, så hårt att han beslutade sig för att lämna bandet. Han blev senare medlem i grungebandet Pearl Jam.

Ersättarna och framtiden

Kiedis och ”Flea” funderade på om det var lönt att fortsätta spela efter Slovaks dödsfall och Irons beslut att lämna gruppen. De bestämde sig för att fortsätta med det den talangfulle Slovak hade börjat bygga upp. John Frusciante efterträdde Slovak som gitarrist och ett år senare tog Chad Smith hand om trumpinnarna. Det var också den här sättningen som blev bandets klassiska och de spelade in Blood sugar sex magic som första album ihop. Skivan som kom 1991 blev gruppens definitiva genombrott och framgångarna lät inte vänta på sig. Framgångarna och kändisskapet blev dessvärre mer än Frusciante kunde hantera och han valde att lämna gruppen bara några få timmar före en turné i Japan. Frusciante ersattes 1995 av gitarristen Dave Navarro men efter tre år sparkades han och Frusciante återvände till Red Hot Chili Peppers. 1999 släpptes Californiacation som sålde i 16 miljoner exemplar över hela världen. Mellan 1999 och 2008 varvade bandet skivsläpp med turnéer och efter Stadium Arcaduim-turnéns sista spelning meddelade bandet att de tänkte göra ett uppehåll i minst ett år för att satsa på olika typer av projekt. Under det året lämnade gitarristen John Frusciante Red Hot Chili Peppers ett andra gång för att ta tag i sitt drogmissbruk och de hälsoproblem som uppkommit till följd av drogmissbruket. Han ersattes av Josh Klinghoffer som varit bandets gitarrist sedan dess. Klinghoffer och Frusciante hade tidigare samarbetat i olika soloprojekt och efter avhoppet från Red Hot Chili Pepper har Frusciante gett ut flera soloskivor.