Under 31 år spelade och turnerade rockgruppen R.E.M från Athens, Georgia, över hela världen.
Det finns inte många musikintresserade som inte känner igen gruppens sound och Michael Stipes karaktäristiska stämma. Gruppen var, och är fortfarande, ett av de mest inflytelserika, populära och respekterade band och självklara medlemmar i Rock and Roll Hall of Fame. Det hela tog sin början på University of Georgia i Athens, USA i början av 1980 när de båda studenterna Michael Stipe och Peter Buck upptäckte det gemensamma intresset för samma sorts musik och började spela ihop. Sångaren och gitarristen sprang ihop med basisten Mike Mills och trummisen Bill Berry och bildade R.E.M. Bandnamnet kom de på när det bläddrade i en ordbok varför förklaringen att R.E.M står för rapid eye movement är helt korrekt. Däremot har bandet förutom några enstaka tillfällen aldrig använt sig av beteckningen Rapid Eye Movement”. I princip samtidigt som bandet bildades träffade medlemmarna Jefferson Holt som senare skulle bli deras manager. De tidiga spelningarna gick så pass bra att bandmedlemmarna bestämde sig för att hoppa av skolan och satsa full ut på musiken.

Turnerade över hela Södern


R.E.Ms första turné varade i nästan 18 månader och repertoaren bestod av folk rock och garagecovers. Bandet var fortfarande i sin linda och de inte helt fullärda musikerna letade efter en unik stil. Sakta men säkert föddes det sound med Bucks särpräglade och skramliga gitarrspel i kombination med Stipes kryptiska, nästintill outgrundliga, låttexter. Den första singeln ”Radio Free Europé” spelades in i Drive-In Studios 1981. Det trycktes bara 1000 exemplar men singeln spelades flitigt på studentradion och R.E.Ms country/folkmusikaktiga musik tilltalade även lyssnare utanför studentkretsar. Bandet hade hittat ett helt unikt sound i 1980-talets postpunk era och independentbolagen började få upp ögonen för bandet. Debutalbumet Murmur kom 1983 och efter det följde ytterligare två album, Reckoning och Fabels of the Reconstruction kombinerat med fyra års mer eller mindre konstant turnerande. Slitet gav dock resultat och i slutet av 1980-talet var R.E.M det tongivande collegebandet och spelade på allt större arenor.

Världsstjärnor och splittringen


R.E.M släppte nya skivor under hela 1990-talet, men turnerade inte så gärna och hade även kortare och längre pauser. Trots detta blev deras sjunde album Out of Times ett av deras mest kända inte minst tack vare låten Losing my religion. Turnén 1995 blev den första på sex år och utan tvekan den stökigaste för bandmedlemmarna. Berry kollapsade på scen och opererades för hjärnaneurysum, Mills opererades i magen och Stipes fick behandlas akut för bråck. I oktober 1997 lämnade Berry bandet och de kvarvarande medlemmarna kämpade med att hitta ett sätt att fortsätta på. Arbetet med albumen Up höll på att splittra bandet mer än en gång på grund av inbördes spänningar. R.E.M gav ut ytterligare album och växlade mellan långa turnéer och bara några få stora arenaspelningar. Berry gjorde gästspel som trummis vid ett flertal tillfällen och fanns även med när bandet valdes in i Rock and Roll Hall of Fame, 2007. Fyra år senare släpptes det sista albumet, Collapse into Now och bandmedlemmarna meddelade hösten 2011 att R.E.M hade splittrats.

Världsstjärnor och splittringen