Nirvana existerade som band under mindre än tio år och upplöstes efter sångaren Kurt Cobains tragiska självmord 1994.
Under de år bandet var verksamt var de mest kända som en trio, där den sista uppsättningen bestod av Kurt Cobain, Dave Grohl och Krist Novoselic, men flera musiker spelade tillsammans med bandet under längre eller kortare perioder. Men vad gör de här tillfällig medlemmarna numera?

Tidigare gitarrister


Jason Everman var kompgitarrist i Nirvana 1989 och medverkade även på bandets första skiva. Kurt Cobain har uppgett att anledningen till att Everman fick stå med namnet på skivomslaget var för att han betalade inspelningskostnaden på 606,17 dollar. När Everman sparkades från Nirvana spelade han med Soundgarden men lämnade bandet innan de slog igenom. Han slutade med musiken och tog värvning i U.S Army Special Forces.
Pat Smear som var kompgitarrist i Nirvana mellan 1993 och 1994 spelar numera tillsammans med Nirvanas sjätte och sista trummis Dave Grohl i Foo Fighters.

Sex batterister


Nirvana avverkade fem trumslagare innan de Dave Grohl slutligen tog över stockarna. Bandets första trummis Aaron Burckhard fick lämna bandet redan efter ett drygt halvår. Hans ovilja att dyka upp på repen gjorde Cobain vansinnig. Troligen håller Burckhard fortfarande på med musik i någon form. Burckhard ersattes med Dale Crover som spelade på Nirvanas första demo och turnerade med bandet i augusti 1990. Crover spelar i grungebandet The Melvins som fortfarande är aktiva och har även varit inblandad i diverse artistsamarbeten. Det var aldrig meningen att Crover skulle inga permanent i Nirvana utan hoppade in för att hjälpa vännen Kurt Cobain. Istället tog Dave Foster över som trummis men inte heller han klarade av att sköta repetitionerna och hamnade även i klammeri med rättvisan vilket ledde till att han fick sparken av Cobain och Novoselic efter bara tre månader. Foster håller fortfarande på med musik och spelar i olika bandkonstellationer. Trummis nummer fyra blev Chad Channing och han spelade tillsammans med bandet i två år. Under den tiden hann han medverka på Nirvanas första singel och debutalbum samt var med i bandets första musikvideo. Channing lämnade Nirvana efter att Cobain var missnöjd med hans trummande och Channing själv var missnöjd med att han inte fick vara med och skriva några låtar till bandet. Channing har efter tiden i Nirvana samarbetat med en rad artister i olika konstellationer. När Chad Channing lämnade bandet gjorde Mudhoney-medlemmen Dan Peters ett kort inhopp bakom trummorna och gjorde bara en konsert samt medverkade på singeln ”Silver”. En månad senare tog Dave Grohl över som bandets sjätte och sista trummis, en plats han behöll till Nirvana löstes upp efter Cobains död.

Grohl och Novoselic

De båda kvarvarande originalmedlemmarna David Grohl och Krist Novoselic är fortfarande aktiva som musiker. Grohl startade som bekant upp bandet Foo Fighters där han är drivande frontman. Utöver det har han gjort gästspel hos olika artister och medverkade även vid hyllningskonserten efter Joe Strummers bortgång. Krist Novoselic fortsatte även han med musiken och har även medverkat på Foo Fighters album Wasting light. Numera delar han musiken med en politisk karriär som medlem i demokratiska partiet i USA.

Grohl och Novoselic