Nirvana
Nirvana

Många förknippar Nirvana med Buddhism – som är målet inom religionen. Men namnet är även förknippat med ett av världens mest legendariska grunge-band, som grundades i Aberdeen, Washington 1987 av Kurt Cobain och Krist Novoselic. Bandet räknas alltjämt som ett av de främsta någonsin och revolutionerade genren grunge, som är en typ av rockmusik. Två år efter att bandet startat släppte de sitt debutalbum Bleach. Albumet sålde inte jättebra, men fick goda recensioner. Det var först 1991 som bandet slog igenom på riktigt med hitlåten Smells Like Teen Spirit, från albumet Nevermind. Många anser att det var just den låten och det albumet som tog grunge-musiken till att bli mer mainstream.

Bandets genombrott

Efter att bandet släppt sitt andra studioalbum Nevermind, så hoppades skivbolaget på att Nirvana skulle sälja runt 250.000 album, med ett liknande band som referens. Skivförsäljningen blev dock mycket bättre än förväntat och under endast en vecka i december 1991 sålde albumet över 400.000 exemplar endast i USA. Bandet blev bokat överallt och spelningarna var i stort sett ständigt slutsålda. Nevermind togs emot med öppna armar av både musikälskare men även kritiker och toppade listor runt om i hela världen. All denna hype och alla spelningar tog hårt på bandet, som valde att ta en liten paus från turnéandet. Detta gjorde att fans började ana det värsta, att bandet skulle splittras. För att avvisa detta rykte uppträdde Nirvana på en festival i England som många än idag anser vara Nirvanas både bästa och mest framstående spelning någonsin. Sångare, Kurt Cobain, hade under denna spelning på sig sjukhuskläder, som senare såldes på auktion för över 500,000 SEK.

Kurt Cobain – sångare och legendar

Det finns många myter och legender om Kurt Cobain, han var nämligen en väldigt omtalad och hemlighetsfull person. Cobain föddes 1967 i en liten industristad vid namn Aberdeen i USA. Efter att hans föräldrar skiljt sig när han var 10 år ändrades både hans liv och hans sätt att vara. Han har själv berättat att skilsmässan tog hårt på honom. Han började läsa musiktidningar och framförallt om punkmusik. Vid 14 års ålder fick han sin första elgitarr, något som kom att förändra hans liv. Trots att det var gitarr han började spela, så blev han trummis i ett lokalt band. Men efter en tid som trummis gick han tillbaka till att spela elgitarr.

Tre år efter att han fått sin första gitarr startade han ett band tillsammans med Krist Novoselic, dock inte under namnet Nirvana. De testade flera olika namn som till exempelvis Skid Row och Ted Ed Fred. Tillslut föll dock valet på Nirvana och bandet fick efter ett tag ett skivkontrakt med Sub Pop och debutalbumet Bleach var ett faktum. Bandet han släppa tre stycken studioalbum Bleach (1989), Nevermind (1991) och In Utero (1993) innan den förödande händelsen som gjorde att bandet fick läggas ned. Den 5 april 1994 begick Kurt Cobain självmord. Han hittades tre dagar senare i familjens villa av en elektriker. Kurt Cobain var 27 år gammal när han dog och är därmed “medlem” i 27 Club. En benämning på en imaginär “klubb” där många av historiens mest framstående musiker som dött när de varit 27 år gamla ingår.