Har du någonsin tänkt på hur många olika sätt man kan njuta av musik? Och hur olika det är mellan oss människor hur vi helst lyssnar på musik. Kanske skiljer det beroende på vilken musik man lyssnar på, vilket humör man är på eller vart man befinner sig.

Musik är något av ett universellt språk där en låt kan röra oss till tårar, få oss att dansa hejdlöst eller bara försvinna i tanken av svunnen tid. Oavsett om du är en sån som gillar att slappa när du lyssnar eller om du helst spelar högt i bilen, så kan det finnas tips som får dig att njuta ännu mer av din musik.

Lyssna många gånger

Ett sätt är att lyssna mer än en gång på en låt eller ett album. Om du på allvar vill utöka din uppskattning för musik, lägg inte för mycket på dina första intryck av en låt. Forskare vet att vi tenderar att ogilla nya saker till en början, men blir förtjust i dem med tiden och upprepad exponering. Det här kallas bara exponeringseffekten, och du har utan tvekan upplevt den från första hand. Hur många gånger har du lyssnat på ett album du inte var galen i först, bara för att märka att du plötsligt inte kan sluta spela efter det? Det beror på att din hjärna gillar upprepning och att veta vad som kommer nu. Hjärnan söker efter mönster och det gäller även mönster i musik. Det är därför många hits har refräng med ord man lätt kommer ihåg, eller trallvänlig som det ofta kallas.

Så med ny musik, ignorera din första reaktion och lyssna igen. Och igen. 1917 skrev den amerikanska violinisten Maud Powell ”Bekanta sig med värdefull musik ökar stadigt ens glädje i det. Nya skönheter avslöjas från en tid till annan, och mer och mer glädje kommer av mer uppskattning och förståelse. Man tröttnar aldrig på bra musik.” Och det är så sant som det är sagt.

Inte bara samma musik

Ett annat tips är att lyssna på så många olika typer av musik som möjligt, det är bra för hjärnan att lyssna på musik du aldrig har hört förut. Kanadensiska forskare har visat att om man lyssnar på nya låtar aktiverar hjärnans belöningscentrum, vilket uppmanar till frisläppande av dopamin, en kemikalie som också är associerad med må-bra aktiviteter. Så när det gäller musik, våga utforska lite mer och belöna din hjärna.

Man kan också ta musikintresset ett steg längre och lära sig ett instrument. Även om det inte har bekräftats av vetenskapen, så säger musiker ofta att om man vet hur man spelar ett instrument så förändrar det hur man upplever musik. Det verkar som att om man förstår bakgrunden med hur musiken skapas, den fysiska och mentala färdigheten som går in i den, skapar det en helt ny dimension av uppskattning för själva ljudet.

Att lyssna på varje spår individuellt kan vara en bra idé. Om du inte kan eller vill lära dig ett instrument är ett annat bra sätt att förstå lagren i en låt att lyssna på varje spår individuellt. Musiker kan göra detta naturligt, de kommer att lyssna på ljudet från sitt eget instrument även om många andra instrument spelar. Det kan man lära sig att göra själv också med lite hjälp från Internet. Förutom de spellistor man kan hitta på YouTube med isolerade spår från populära låtar så kan man kolla in sidan MultitrackMaster som också har ett bra urval.

En bra låt att träna på är om man söker reda på gitarrspåret på Fleetwood Mac:s “Go Your Own Way”.

Ett eget musikrum

Man kan väl säga att jag har gått igenom alla de där stegen i mitt musiklyssnande och idag hittat mitt sätt att njuta musik. När jag slutade jobba så ställde jag i ordning mitt “Man’s cave” i källarvåningen. Ett rum för bara musik, en skön fåtölj som man även kan fälla ned till liggande läge och så flera olika sätt att spela musik, jag har även en gammal LP-spelare där men det är mer för syns skull och inte att jag använder den så mycket.

Där i mitt musikrum kan jag sitta i timmar. Jag lyssnar på musik utvald efter humör och ofta så spelar jag några spel på sidor som Chess, Pokerstarscasino eller liknande. På det sättet kan jag hålla igång hjärnan samtidigt som jag tar det lugnt och lyssnar på musik, och, jag gör det helst ensam. Både spel och musik är saker som jag gärna gör själv för att få ut mest av det, då kan jag liksom helt fokusera på de sakerna.

Men det finns undantag, om jag går på konsert så går jag gärna med vänner exempelvis. Och på konsert går jag gärna. Det är något speciellt med live-musik, oavsett om det gäller någon internationell artist eller någon lokal förmåga, det är bra på olika sätt.