Detta är hårdrockbanden som är svår att gå miste om, vi pratar givetvis om Metallica. Metallica, ett av de mest sålda albumen i amerikansk historia och startades den 28 oktober 1981 när trummisen Lars Ulrich och gitarrspelaren / sångaren James Hetfield hittade varande via Ulrichs LA Recycler tidningsannons.

Snart hade de två även rekryterat deras vän Ron McGovney för att spela bas, Dave Mustaine för att spela blygitarr, och valt namnet Metallica efter ett förslag från vännen Ron Quintana. Deras framgång skulle vara relativt snabb, drivet av rent hårt arbete, ansträngning och en sällsynt musikalisk sammansättning. Efter att ha träffats i LA spelade de in sin första demo någonsin No Life ‘Til Leather.

Musiken växer vidare på östkusten

Östkustens musikhandlare Jon Zazula signade bandet på ett albumavtal med sin indie-etikett Megaforce Records och 1983 reste de till New York för att spela in sitt första album. Strax efter ankomsten till New York i april 1983 ersattes Mustaine av Exodus-rivaren Kirk Hammett och pojkarna landade på studion för första gången. Det resulterande till debutalbumet, Kill ‘Em All,som  exploderade senare samma år och ’crunchy metal riffery, liknande “The Four Horsemen”, “Whiplash” och “Seek and Destroy” hyllades som omedelbara klassiker .

Denna framgång tillät dem snabbt att göra sitt andra album Ride The Lightning med producenten Flemming Rassmussen i Köpenhamn på Sweet Silence Studios sommaren 1984. Gruppens framgång växte i en all snabbare hastighet och klassiska kompositioner som “Fade To Black”, “Fight Fire With Fire” och “Creeping Death.” Detta gjorde att bandet blev mer livligt och mer internationellt och då växte bandets status snabbare än någonsin.

Framgång födde mer framgång

Framgång födde mer framgång

I slutet av 1985 gav Rassmussen / Sweet Silence grunden för Master Of Puppets, bandets tredje album, som bandades i LA med Michael Wagener och släpptes i mars 1986. “Battery”, och den episka instrumentella “Orion” var bland de mest häpnadsväckande kompositionerna, och efter att ha säkerställt support från zzy Osbourne, Master of Puppets blev de bland de 30 bästa albumlistorna och detta utökade deras fanskara överallt. Metallica verkade ostoppbar. Men en förfärlig utmaning skulle kastas dom överbord när de 27 september 1986 utsattes för en tragedi. På turné i Sverige under en nattkörning körde bandets turnébuss ut ur kontroll och dödade Cliff Burton. Hans inflytande på bandets musikaliska tillväxt hade varit enormt. Men i stället för att behöva hitta en ny väg efter 40-tals auditions hörde de av sig till Jason Newsted från Flotsam & Jetsam för att be om att ta över Burtons basansvar. Kvartetten hoppade genast ut på en turné och spelade sedan snabbt in en EP med omslagsmusik med titeln $ 5,98 E.P. – Garage Days Re-Revisited (bandet gjorde bokstavligen det jobbet i Ulrichs garage, som de hjälpte till att göra om till ett litet studioutrymme för hand!). Bandet spelade in sitt fjärde album i full längd, And Justice For All, först med Rassmussen som återigen tog rodret (den här gången på One On One Studios i LA) efter ett initialt arbete med Mike Clink (av Appetite for Destruction fame) som inte fungerade. Albumet släpptes i augusti 1988 och albumet nådde # 6 på de amerikanska listorna. Metallica gjorde också sin allra första musikvideo för “One”, en mörk, monokromatisk, våldsam, känslomässig låt som framhävde Metallicas grundliga unikhet. Det finns mycket mer om Metallica att ta del av på nätet om du är fortsatt intresserad.