Teatraliska scenframträdande i mer eller mindre obskyr läderklädsel och ansikten dolda av sminkande masker, det är det som de allra flesta musikintresserade förknippar hårdrocksgruppen KISS med.
Bandet har pendlat mellan framgång och succé och bråddjupa dalar då många tvekade om de skulle ta sig tillbaka till världsscenerna igen. Men KISS har visat sig vara ett band med förmågan att vända nedåtgående skivförsäljning och fallande intresse från fansen till ny framgång. Drygt 45 år efter att bandet bildades står de fortfarande på scenen inför en publikskara som ständigt förnyas och utökas med yngre generationer.

Jubileum efter jubileum

När världen gick in i ett nytt millenium år 2000 sa Gene Simmons och de övriga medlemmarna i Kiss att de skulle göra sin avskedsturné och sluta spela. Tretton år senare, när bandet firade 40-års jubileum hade det fortfarande inte blivit någon avskedsturné och inte fem år senare heller. Men i början av juni 2018 uppgav Gene Simmons i en intervju att den tre år långa turné som bandet inleder nästa år blir deras sista. Med alla rätt kan man tycka med bandmedlemmar som börjar närma sig 70 år och som har spelat ihop i mer än 45 år. Vägen till framgång har varit allt annat än rak, bandmedlemmar har kommit och gått, intresset från fansen har sviktat och tidigare bandmedlemmar har kämpat med droger och drogberoende. Men på något sätt har bandet alltid kommit tillbaka och kanske är det så enkelt som Gene Simmons själv säger: Hårt arbete lönar sig alltid. Han och resten av bandet är ett bevis på att det faktiskt är så och i dag är de ekonomiskt oberoende och kan unna sig lyxen att erbjuda sina trogna fans specialutformat och mer exklusive merchandise och samlarobjekt. Vad sägs om en superbox innehållande 11 album med 150 låtar förpackade i ett kassavalv med texten The Vault.

Vill ge tillbaka – men inte till alla


Man kan fråga sig varför en man som är god för närmare två miljarder svenska kronor fortsätter att åka världen runt för att sälja merchandise. Att turnén där han delar ut The Vault till de fans som har råd inbringar 40 miljoner är säkert en anledning men samtidigt verkar Simmons trovärdig i när han i olika intervjuer uppger att han vill ge något tillbaka till fansen. Kanske är det också därför som den där avskedsturnén har skjutits upp så många gånger och fortfarande inte blivit av. Två personer som dock inte kommer finnas med på avskedsturnén är de tidigare medlemmarna Peter Criss och Ace Frehley. Enligt frontmannen Simmons beror det på deras tidigare drogproblem och att det är en orsak till att de inte kan arbeta ihop. Efter Criss självbiografi ”Mannen bakom masken – mitt liv som Catman i Kiss”, som inte är någon rosenröd historia, går det att ana att det kanske inte enbart är den tidigare droganvändningen som är problemet. Ace Frehley kommer dessutom att agera förband under Simmons soloturné senare i år. Om originaluppsättningen av Kiss kommer spela ihop igen är det ingen som vet, och trots allt groll har inte Criss stängt dörren för en eventuell återförening. Vem vet vad som kan hända under den kommande avskedsturnén, om det nu blir en definitivt avskedsturné.

Vill ge tillbaka – men inte till alla