Vad händer när fyra killar som älskar musik träffas i en urban industristad i Skottland? Det bildas ett band så klart.

Franz Ferdinand

Samma fyra killar sitter sedan och tittar på en galopptävling där den vinnande hästen bär namnet The Archduke (ärkehertigen), ett namn som fick killarna att börja prata om ärkehertigen Franz Ferdinand, vars mord blev upptakten till första världskriget. De bestämde sig för att Franz Ferdinand var ett bra namn på ett band, just för att händelsen förändrade världen. Franz Ferdinand bildades i Glasgow, Skottland, 2002. Originalmedlemmar bestod av Alex Kapranos (sång, gitarr och keyboard), Nick McCarthy (gitarr, keyboard och bakgrundssång), Bob Hardy (bas) och Paul Thomson (trummor, slagverk och bakgrundssång). Julian Corrie (keyboard, synt, gitarr och bakgrundssång) och Dino Bardot (gitarr och bakgrundssång) kom med i bandet 2017 efter att Nick McCarthy lämnade bandet ett år tidigare. Bandet har blivit erkända för att vara ett av de mest populära post punk-banden, med ett flertal låtplaceringar på Storbritanniens top 20-lista. Franz Ferdinand har nominerats till flera Grammy och har vunnit två Brit Awards, en för Bästa brittiska grupp, samt en NME Award.

En kritikerhyllad debut


Bandets två första singlar, Darts of Pleasure och Take Me Out, gick rakt in bland top 50 på den brittiska singellistan. Take me out fick snabbt framgångar även utanför Storbritannien när den tog sig in på listorna i flera europeiska länder och sedan nominerade till en Grammy i Bästa rockframträdande av en duo eller grupp med sång. Enda sedan dess har låten varit bandets signaturlåt. Franz Ferdinand släppte sitt debutalbum den 9 februari 2004 och det togs emot med öppen famn av kritikerna. Albumet belönades med 2004 års Mercury Prize och nominerades till en Grammy i klassen Bästa alternativa album.  Ett år senare, 2005, släppte Franz Ferdinand sitt andra studioalbum, You Could Have It So Much Better, som producerades av Rich Costey. Albumet togs även det emot väl av kritikerna och vann även musiklyssnarnas hjärtan något som fick skivan att ligga på top 10-listorna i flera olika länder. På den 48:e upplagen av den årliga Grammy galan var albumet nominerat till Bästa alternativa album och i samma veva släpptes även singeln Do You Want To från skivan. Singeln nominerades till Bästa rockframträdande av en duo eller grupp med sång. Bandets tredje album, Tonight Franz Ferdinand, annonserades på senhösten 2008 och släpptes i januari året efter. Albumet skilde sig från föregångarna, främst gällande bandets musikaliska stil. Franz Ferdinand hade skiftat från det post punk-fokus, som fanns på deras första två album, till ett mer dansorienterat sound. Ändringen i musikstilen påverkade varken kritiker eller fans, alla tog emot albumet med samma glädje och förtjusning som de tidigare. I juli 2009 släppte bandet en remix av Tonight, som fick titeln Blood.

Turnéer blandade med skivsläpp

Under turnén 2010 meddelade Franz Ferdinand att bandet hade börjat arbeta på nästa album, men det dröjde till sommaren 2013 innan bandets fjärde album, Right Thougts, Right Words, Right Action, var färdigt för att lanseras. Två år senare bildade Franz Ferdinand och rockbandet Sparks supergruppen FFS och släppte en skiva med samma namn. Ett år senare, 2016, lämnade Nick McCarthy bandet och de två nya bandmedlemmarna Julian Corrie och Dino Bardot gjorde sitt inträde. Deras första skiva blev Franz Ferdinands femte, Always Ascending, och som släpptes i februari 2018.

Turnéer blandade med skivsläpp