Sedan debuten 2000 har Coldplay lyckats att hålla kvar sin stora massa av fans.
Bandet, som består av sångaren och frontmannen Chris Martin, gitarristen Jonny Buckland, basisten Guy Berryman och trumslagaren Will Champion, har varit lediga och borta från scenen under hela 2018 vilket har lett till att rykten om ett nytt album kan vara på gång. Svaret på frågan om det kommer släppas ett nytt album nästa år vet bara bandet själva. För den som är intresserad av att, med hjälp av Coldplays hängivna fans, försöka ta reda på om en release är på gång eller inte, är det ett smart drag att börja med Reddit.

Blandad kompott


Den som ger sig in på Reddit och börjar forska i ämnet kommer upptäcka att det råder delade bud bland hardcore fansen om huruvida det kommer ett nytt Coldplay-album eller inte 2019. Några är övertygade om att det definitivt kommer att bli en release nästa år, troligen i början av sommaren eller kanske till hösten. Det kan ligga en del sanning i påståendet som en redditor har skrivit. Hellre än att bara leverera svaret som alla nyfikna vill ha har fansen grävt djupt i bandets historia för att kunna besvara frågan matematiskt. Coldplay har nämligen en tendens att släppa ett nytt album ungefär var tredje år. Den senaste plattan, A Head Full of Dreams, släpptes i december 2015, vilket gör att det är fullt realistiskt av fansen att anta att det kommer ny musik i slutet av året. Andra fans menar däremot att Coldplays långa och omfattande turné, som avslutades i slutet av 2017, innebär att det kommer ta lite längre tid innan ett nytt album kommer. Bandet drog in mer än 500 miljoner dollar bara i biljettförsäljning under A Head full of Dreams-turnén, som enligt the Guardian var den tredje mest inspelade turnén i musikhistorien. Bara det borgar för ett lite längre uppehåll, eller hur?

Vad säger Coldplay själva?


Bandets manager Dave Holmes har avslöjat att bandet troligen kommer vara borta från rampljuset betydligt längre den här gången. Enligt Holmes kommer ingen ny turné göras förrän tidigast 2021 eftersom bandet behöver ta en paus för att kunna komma tillbaka med något riktigt speciellt. En turné brukar inledas strax efter att ett nytt album har släppts och med den informationen i bakhuvudet är risken stor att Coldplays nästa skiva inte ser dagens ljus förrän 2020 eller till och med 2021, med tanke på Holmes uttalande om nästa turné. Därmed är det inte sagt att det kommer bli helt tyst om Coldplay för det, vi kan höra av dem tidigare än vi tror. Det finns nämligen användare på Reddit som förespråkar att bandet kommer att släppa ett album med livelåtar från den senaste turnén inom några månader. Det är inte ny musik men det är definitivt bättre än ingenting. En av Coldplays mest kända låtar, Yellow, kommer dessutom att bli avslutningslåt i Jon M. Chus kommande film Crazy Rich Asians. Hur lång tid det sedan tar innan världen hör något ifrån Coldplay igen, ja det går det bara att sia om, men ett tips är att hålla lite koll på Reddit.

Vad säger Coldplay själva?