Aerosmith är ett amerikanskt rockband som har haft stor spridning i världen sedan bandet grundades 1970 och är idag fortfarande aktiva. Den mer omtalade uppsättningen består av sångaren Steven Tyler, de två gitarristerna Joe Perry och Brad Whitford, basisten Tom Hamilton samt trummisen Joey Kramer. Detta är även den nuvarande uppsättningen av medlemmar. Från att bandet grundades år 1970 har uppsättningen ändrats flertalet gånger och bandmedlemmar har bytts ut med jämna mellanrum.

Rockbandet Aerosmith är en fascinerande grupp som gärna blandar och inkluderar element från diverse olika musikgenrer. Bland annat kan man hitta riff som är influerade av Rhytm and Blues och även inslag av metall. Deras karaktäristiska musik och låttexter har även influerat andra band och är än idag en mycket betydande grupp i branschen.

Bandets tidigare karriär

Allting började egentligen redan år 1964 när Steven Tayler bildade gruppen Strangeurs som något senare bytte namn till Chain Reaction. De spelade flitigt i Amerika fram till år 1970 då de spelade med gruppen Jam Band som leddes av Joe Perry. Tayler fastande direkt för bandets känsla och dynamik och de båda bandet beslutade att slås ihop under namnet Aerosmith. En kort tid därefter började bandet att spela live med stor framgång i det nära området. År 1972 undertecknade bandet ett avtal med skivbolaget Columbia och gav ut sitt debutalbum år 1973 med namnet “Aerosmith”. Skivan fick snabbt stor framgång och hamnade på Billboard 200. Det dröjde dock tills lanseringen av tredje skivan “Toys in the Attic” innan bandet fick en mer global framgång.

Under 1970-talet fortsatte bandet att turnera med stor framgång där deras musik fick stor spridning och uppskattades av kritiker. År 1978 medverkade bandet även i filmen “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” och släppte i samma veva en cover av The Beatles låt “Come Together”.

Bandets storhetstid

Även om Aerosmith hade en stigande framgång under 1970-talet så var 1980-talet bandets framgångstid. Skivan “Permanent Vacation” som släpptes i september år 1987 såldes i över 5 miljoner upplagor och räknas även som en av bandets mer kända skivor. Genom åren hade bandet en hel del skriverier om medlemmarnas konsumtion av alkohol. I en självbiografi av sångaren Steven Tayler skriver han att denna skiva var den första som bandet gav ut som nyktra.

Skivan efter detta vid namn “Pump” vart ännu mer uppskattad och släpptes år 1989. Med singlar som bland annat “Janie’s Got a Gun” och “Love in an Elevator”. Med låten “Janie’s Got a Gun” vann bandet även sin första Grammy och fick pris av MTV som bästa musikvideo. Trots flera skriverier om bandets drog- och alkoholproblem, framförallt när de turnerade med rockgruppen Gun’s and Roses som var ökända för sina drogvanor har bandet haft stor framgång och minimalt med skandaler, i jämförelse med många andra etablerade rockgrupper. Genom sina verksamma år har Aerosmith medverkat flertalet filmer, radioprogram och tv program. Man kan inte annat än säga att bandet har influerat många större band och nya grupper. Med sin musik kommer de fortsätta att influera musiker och skapa nya trender i musikindustrin.