AC/DC är ett av världens genom tiderna mest framgångsrika hårdrocksband. Ofta sägs de slentrianmässigt vara Heavy Metal, men om man ska vara helt ärlig så bygger bandet sitt sound på vanlig hederlig rock, om än lite hårdare. Med undantag för bröderna Malcolm och Angus Young, som båda spelar gitarr, så har många av medlemmarna kommit och gått efter hand. Bandets förste framgångsrika sångare Bon Scott dog tragiskt 1980, men bandet lyckades komma tillbaka med sitt mest framgångsrika album någonsin, Back in Black, och en ny sångare Brian Johnson som sjöng med dem fram tills 2016. Back in Black lär ha sålt i 50 miljoner exemplar vilket gör det till ett av de mest säljande albumen någonsin. Även Malcolm Young gick bort 2017, efter lämnat bandet 2014 på grund av sjukdom, vilket gjorde Angus till den ende medlemmen som varit med hela tiden. Bandets skivor har återutgivits flera gånger och även samlingsboxar finns att köpa.

Bandets tidiga början

Bandet har sin grund i det tidiga 70-talet och bildades i Sydney, Australien, med bröderna Young som grundare. De kom ursprungligen från Skottland och från en musikalisk familj där bland annat deras äldre bror George hade haft framgång på egen hand med sitt band The Easybeats. Detta lär ha haft en viss påverkan på Malcolm och Angus som tidigt plockade upp gitarrer själva. Båda bröderna lämnade skolan tidigt och började arbeta. De fick sitt första professionella gig som musiker när George lät dem spela på ett skivprojekt han hade hand om. När Malcolm beslöt sig för att bilda ett eget band så övertygade Angus honom att han borde ha en andra gitarrist och att denne borde vara just Angus. De plockade in bassisten Larry van Kriedt, trummisen Colin Burgess och sångaren Dave Evans. Året var 1973 och AC/DC var ett faktum. Namnet kom från en etikett på deras systers symaskin och betyder växelström/likström. Det tog fram tills nyårsafton 1973 innan de gav sin första konsert, och då spelade de bara covers av kända rockartister. Bandets medlemmar skiftade efter detta snabbt och ofta. När de skulle spela in sin första singel under sommaren 1974 så var det bara sångaren Dave Evans utöver bröderna som fortfarande fanns kvar. Denna singel blev en mindre framgång och bandet kunde börja turnera. Under denna tidiga period så hade AC/DC en glammig image, och det var bara Angus Young som redan lyckats finna sin stil med att alltid bära skoluniform på scen. Även denna detalj kom från Youngs syster. Då imagen ändrades till mer klassisk rock och då flera ansett att sångaren inte passade så beslöt sig bandet för att byta ut Evans. Äldre brodern George fixade fram sångaren Bon Scott och bandet spelade in sitt första album High Voltage. Detta och deras andra album T.N.T. var först bara lokalt framgångsrika.

Framtid

Sedan bildandet så har bandet blivit ett av de största. De blev ett hårdrocksband att räkna med under Bon Scott, med hits som For Those About to Rock och med Brian Johnson så blev de ett arenaband av största magnitud. Under en kort period så sjöng Guns n’ Roses sångare i bandet men numera sägs Brian Johnson vara tillbaks.